Het Expertisecentrum Energie van de Thomas More hogeschool richt zich op energietechnieken en energiebeheer in gebouwen en in de glastuinbouw en dit vanuit een praktische en toegepaste aanpak met directe impact op het werkveld.
Zij is verbonden aan de opleidingen Bouw, Energietechnologie, Electromechanica, ICT en agro-en biotechnologie en is actief op gebied van onderzoek, dienstverlening op maat van bedrijven en de organisatie van (na)vormingen voor het werkveld om nieuwe kennis in de praktijk te brengen. |
Contact: [email protected]
|
Buildwise is een Belgische collectieve onderzoeksinstelling die in 1960 werd opgericht op initiatief van de bouwsector en heeft tot doel het toegepast onderzoek in de industrie te bevorderen, om aldus het concurrentievermogen te verhogen.
Als onderzoekscentrum is het Buildwise betrokken bij verschillende projecten op verscheidene niveaus (Europees, gewestelijk, …). Een overzicht van recente projecten kan u hier terugvinden. |
Contact: [email protected]
|
De onderzoeksgroep EMIB is samengesteld uit een complementair team van onderzoekers uit de vakgebieden bouwkunde en de elektromechanica. De bouw- en industriële omgeving worden als totaalconcept beschouwd met inbegrip van gedrag van materialen, energieverbruik en uitvoeringsprocessen. Innovatie, duurzaamheid en kwaliteit staan centraal in het onderzoek. Vanuit haar aanwezige expertise verzorgt de onderzoeksgroep dienstverlenende activiteiten in een internationaal, interdisciplinair, wetenschappelijk en industrieel kader. De onderzoeksgroep organiseert zich in drie secties:
|
Om in de toekomst efficiënte en duurzame systemen voor gebouwkoeling te kunnen realiseren, heeft de installatiesector nood aan concrete handvaten. Koeling 2.0 zal hier een antwoord op bieden door praktische richtlijnen en gebruiksvriendelijke hulpmiddelen aan te bieden voor selectie en dimensionering van de afgifte-, de distributie-, en de opwekkingscomponenten van koelinstallaties. De focus ligt hierbij op systemen met een centrale opwekking en (ijs)water als distributiemedium. Dit project wordt mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO.
Focus: koeling, distributieconcepten, passieve / actieve koelsystemen, dimensioneringstool (Vlaio TETRA 2021-2023) |
Focus: koeling, selectietool koelsystemen, passieve / actieve koelsystemen (Vlaio Cornet 2018-2021)Er zijn nog heel wat vragen naar de prestaties van duurzame koelsystemen in de praktijk en voor velen ontbreekt het nog aan ervaring omdeze systemen correct te plaatsen. Hoe kunnen deze geselecteerd en gedimensioneerd worden? Waarop moet je letten bij de keuze en installatie van deze systemen? Welke toestellen zijn er op de markt?
In het SCoolS-project werden de prestaties van verschillende systemen in detail onderzocht via in situ metingen, labotesten en simulaties. De resultaten van de simulaties werden verwerkt in een interactieve online tool, waar op basis van enkele ingestelde gebouw- en systeemparameters een voorspelling gemaakt wordt van de prestaties (energieverbruik en comfort) van verschillende systemen voor duurzaam koelen. De focus lag op de haalbaarheid van duurzame koelsystemen voor toepassing in residentiële woningen en kleinere kantoorgebouwen. Ten slotte werd de impact op het comfort bij de keuze van afgiftesystemen onderzocht om een goede vergelijking te kunnen maken. Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO. Het vervolgproject 'Koeling 2.0' gaat dieper in op het ontwerp en de dimensionering van koelinstallaties. |
Focus: warmtenetten, combilus, booster warmtepomp, ontwerprichtlijnen & tools (VLAIO TETRA 2019-2021)In een duurzame energievoorziening bieden warmtenetten en combilus antwoorden op de vragen naar flexibiliteit, energie-efficiëntie en luchtkwaliteit. Het ontbreekt echter aan een eenduidig kwaliteitskader om dit te ontwerpen met oog op dimensionering en componentselectie. Dit project wou hierin een doorbraak lanceren en tegelijkertijd ook innovaties versnellen. Zo zijn er reeds nieuwe concepten, met koeling en boostersystemen, alsook een nieuwe visie op onderhoud en beheer. Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO.
|
Focus: sanitair warm water, centrale verwarming, conceptfiches, PV-tool (power/volume) voor selectie buffervat SWW, installatiewijzer (IWT VIS 2014 - 2018)Al te vaak beperkt de installatiesector zich nog tot het aanbieden van een combinatie van individuele oplossingen voor verwarming en sanitair water op basis van vereenvoudigde rekenregels, wat tot suboptimale of overgedimensioneerde installaties met een hoger energiegebruik leidt.
Het VIS-traject Instal2020 wilde voor een doorbraak zorgen in de realisatie van energieperformante installaties voor sanitair water (warm en koud water) en verwarming (centrale verwarming). De mogelijkheden tot integraal ontwerp van installaties voor sanitair en verwarming werden hierbij bestudeerd. Het project was gericht op residentiële gebouwen, van eengezinswoningen tot grote appartementsgebouwen. Zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt kregen de nodige aandacht. Dit project werd mogelijk gemaakt met de steun van VLAIO. |