![]()
“Free Cooling” betekent in zijn algemeenheid dat er gekoeld kan worden
met behulp van een omgeving op koudere temperatuur, en er dus geen koelmachine voor nodig is. Dit artikel in "HEAT+ 2021-05 NL" gaat in op de mogelijkheden van free cooling en kan je hier terugvinden (Techlink Heat+/Power+, mei 2021) |
![]()
Oververhitting is steeds vaker een probleem in nieuwbouwwoningen. Dit artikel bespreekt enkele praktische toepassingen van duurzame koeling. De metingen zijn gebeurd in het kader van het SCoolS-project (Sustainable Cooling Systems). Dit artikel in Sanilec kan je hier terugvinden (Sanilec, januari 2021).
|
![]()
Klimaatopwarming en koeling: opbouw van een toekomstbestendige weerfile voor simulaties (Expresso., januari 2021). (FR)
|
Hier vind je meer informatie over verschillende klimaatfiles (meteonorm, ukkel, annex 80 cordex) en het gebruikte klimaat om rekening te houden met toekomstige hittegolven. Verder is een vergelijking opgesteld tussen temperatuurlimieten en de mogelijkheid om deze adaptief te interpreteren (toegestane binnentemperatuur afhankelijk van de buitentemperatuur).
![]()
|
To accelerate the acceptance of so called ‘sustainable cooling systems’ and to ensure large scale rollout in residential buildings, a more profound insight is needed into their performance and the provided level of comfort. This article presents and evaluates the performance of different sustainable cooling systems within an (evolving) Western European climate and setting: a set of five typical residential buildings – meeting all the current energy standards – was examined within a newly developed dynamic building simulation packet. A parameter study varying insulation, thermal capacity and orientation of each building confirms that, despite lower specific cooling power, most examined systems can provide sufficient comfort when combined with passive anti-heating measures. A user-friendly decision support tool for the selection of sustainable cooling systems in residential buildings was further elaborated from this simulation-packet. To facilitate the overall assessment of thermal summer comfort in residential buildings in a rapidly changing climate and to provide this new decision support tool with an intuitive and easy to use color-coded interface, this paper studies the different applicable comfort standards and proposes an updated method to define four different comfort levels. The computer model inputs were supplemented by a series of ‘in situ’ measurements made during the summer of 2019 and 2020 in several residential buildings, located in Belgium. Several ‘hydronic’ delivery systems – coupled to a heat pump system with free cooling abilities – and adiabatic cooling were monitored. These results were also used to verify simulation output results
![]()
|
|
De impact van het hygiënisch ventilatiesysteem op de koelvraag en op het zomercomfort, wordt onderzocht voor een typische rijwoning. Hierbij worden verschillende varianten bekeken qua isolatie, thermische massa, oriëntatie en passieve koelstrategieën (zonnewering, nachtelijke ventilatie via openen van vensters).
Als basis wordt uitgegaan van: - Een ventilatiesysteem C met 60% van het nominale debiet - Een ventilatiesysteem D met 60% van het nominale debiet en warmteterugwinning Daarnaast wordt ook de impact van het ventilatiedebiet op de prestaties van ventilatieve koelsystemen nagegaan voor een aantal varianten van de rijwoning enerzijds, en in een kantooromgeving (vergaderzaal) anderzijds. ![]()
|
![]()
Dit onderzoek zal zich toespitsen op de financiële analyse van een combilus met boosterwarmtepompen en een inzicht geven in de prijsbepaling van een dergelijk concept. De conclusie zal aantonen of het ook economisch interessant is om zulke systemen in te bouwen. Bij een financiële analyse zal niet enkel gekeken worden of het concept in aankoop goedkoper is maar naar de total cost of ownership (TCO). De invloed van de sensitiviteitsanalyses op de TCO zullen een indicatie geven van de sensitiviteit van deze concepten.
|
![]()
De onderzoeksvraag van deze studie luidt: “Hoe kan de koelvraag in een eengezinswoning beantwoord worden aan de hand van een BEO-veld met vloerkoeling en wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een standaard airco unit op gebied van gebruikerscomfort en energetische efficiëntie?”
|
![]()
Op de campus van Thomas More wordt een Thermische Respons Test opgebouwd waarmee zowel koeling als verwarming de bodem in gestuurd kan worden met vooral de nadruk op het koelen. Aan de hand van deze waardes kunnen de bodemeigenschappen bepaald worden waarmee later het boorveld gedimensioneerd kan worden. Over het sturen van koude in de bodem is momenteel weinig informatie. De bedoeling is hier een beter zicht op te krijgen.
|
Meer info?
Kenniscentrum Energie Thomas More www.thomasmore.be / kce.thomasmore.be |
Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel + 32 (0)14 56 21 34 |