Doelstellingen Een code van goede praktijk voor koeling in gebouwen op basis van hydronische systemen. Met aandacht voor selectie van systemen Met aandacht voor dimensionering van afgifte Met aandacht voor dimensionering van productie & distributie waarbij ook rekening gehouden wordt met gelijktijdigheid Aspecten die hierbij verder ook aan bod kunnen komen: flexibiliteit, de combinatie verwarming/koeling, vergelijking tussen actieve, passieve en hybride systemen, retrofitting van een verwarmingsinstallatie, …
Plan van aanpak
Het werkplan wordt opgedeeld volgens de drie hoofdonderdelen van een indirect koelsysteem, zijnde de afgifte- (WP1), distributie- (WP2) en productiesystemen (WP3). In deze werkpakketten evalueren we producten aan de hand van metingen en/of berekeningen en verwerken we de bevindingen naar concrete richtlijnen en tools om de geschikte oplossingen te selecteren en deze te dimensioneren (WP5). Deze activiteiten gebeuren in samenwerking met betrokken fabrikanten die hiermee hun producten kunnen verbeteren. Dit krijgt vervolg in het werkpakket case studies (WP4) waarin we in situ metingen organiseren om deze analyses te valideren en toetsen aan de praktijk.
Verwachte resultaten
Evaluatie van verschillende afgiftesystemen (vloerkoeling, ventilo-convectoren, koelbatterij) in WP1, Evaluatie van verschillende verdeelsystemen met specifieke aandacht voor bijhorende afleversets en regelcomponenten in WP2, het uitwerken van een methodiek om op gebouwniveau gelijktijdigheid in rekening te brengen bij het dimensioneren van de centrale opwekker/bron (WP3). Vertaling naar dimensioneringstools, richtlijnen, infofiches, etc
Voor wie? Installatiebedrijven (koeling en verwarming), leveranciers en groothandels, producenten van koelsystemen, studiebureaus, geothermische boorders, …
Het projectteam
Sara Hooyberghs
Bert De Schutter
Nickey Van den Bulck
Griet Janssen
Tom Vercammen
Ivan Verhaert
Robin Baetens
Stef Jacobs
Jeroen Van der Veken
Gust Van Lysebetten
De begeleidingsgroep
De leden van de begeleidingsgroep vertegenwoordigen een groot deel van de volledige keten waarmee duurzame koelsystemen tot stand komen, gaande van de fabrikant, over studiebureau tot de installateur. Zij zitten mee op de eerste rij tijdens de uitvoering van het project en bepalen mee de richting van de onderzoeken.